lördag 14 september 2013

Konservera äpplen

Äntligen helg säger jag! Haft en riktigt skön lördag med skogspromenad och korvgrillning :-) Riktigt härligt kändes det efter en lång vecka med olika arbeten och föreläsningar..
Har fått otroligt mycket äpplen i år och fina är de också så har gjort äppelmos och frusit in äppelklyftor. Har också provat mig på att lägga in lite äpplen så man kan njuta av dem i vinter :-)
Måste säga att det var svårt att hitta något bra recept på inlagda äpplen men fick sedan tips av min mor.

Så här gjorde jag:
ca 2 kg äpplen
1 liter vatten
4-6 dl socker
1 1/2 krm askorbinsyra
Koka upp vatten och socker och låt det koka några minuter.
Skölj, skala, ta bort kärnhuset och dela äpplena i halvor under tiden.
Lägg sedan ner äpplena i den kokande lagen och koka dem tills de börjar mjukna.
Lägg sedan äpplena i rena, steriliserade glasburkar och fyll på med den kokande sockerlagen ända upp till kanten. Tillsätt även lite askorbinsyra i lagen så håller sig äpplena bättre och inte mörknar.
Sätt sedan på locket direkt så att vacuum bildas.
Hållbarheten på dessa törs jag inte riktigt svara på men vet att de klarar sig länge om man bara förvarar dem mörkt och svalt.
 
(Glasburkarna brukar jag sterilisera genom att diska dem noga och sedan hetta upp dem i ugen på 100 grader i ca 20 min, gummiringen kokar jag i en kastrull)
 
Glöm inte att vara med i min utlottning ;-)
 
Ha fin lördagkväll!

9 kommentarer:

Ericas Vita Drömmar ♥ sa...

Hej Vännen!
Äppelmos gjorde jag idag :).
Måste pröva ditt recept på inlagda äpplen. Tack för receptet.
Ha en fin fortsättning på helgen.
Kram Erica

Vardag och flärd sa...

Jag skulle vilja göra inlagda äpplen men det får nog vänta till nästa år, min arbetssituation just nu tillåter inte att jag är huslig. Men jag ska spara ditt recept!
Kramar Eva

Änglarum sa...

Så duktig du är ♥ åh så gott dessutom! ha en fin kväll! kram Jessica

Choices By Annie sa...

Men så gott det ser ut. Detta receptet sparar jag direkt.

Önskar dig en fin söndag
Kram
Annie

Torpliv sa...

Det ser så gott ut! Och så smart att frysa in äppelklyftor, den idén lånar jag gärna av dig. Perfekt att kunna ta fram när det är dags att baka en kaka eller göra en god paj.
Ha en härlig dag!
Kram Petra

Alvas Hobby og Garden Bird sa...

Flott måte og ta vare på eplene på!
Og så fint å kunne ta frem utover vinteren:)
Kanskje jeg skulle prøve?
Takk for at du deler oppskriften:)
Fin søndag til deg!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Här hos mig fick vi inte ett enda äpple på våra fyra äppelträd =/ det var inga blommor på träden, de hade nog frusit eftersom vi hade kallt så länge.
Kram,
Regina

Marie maräng sa...

Men vad duktig du är!

Konserverade äpplen har jag aldrig gjort, har inte tänkt att man faktiskt kan göra det.. min mormor gjorde däremot konserverade päron när jag var liten det var jättegott.

Önskar dig en fin vecka!
Kram Marie

Anonym sa...

Tack för Receptet/Kram