måndag 26 november 2012

Jaha..och hur gör jag nu då?

Så här såg min lampa ut..ser kanske inte så tokig ut här men den var mycket blekt och franset hade börjat gå sönder. Den är efter min mormor och nu tycker jag att det är dags att förnya den.
Problemet är att jag inte har en aning om hur!

 Så är ser stommen ut, hade nog önskat att den varit rakare i formen så att det hade blivit lite enklare..
och det här är tyget som jag funderar på att använda, linnefärgat och vitt.
 
Jag har faktiskt inte en aning om hur jag ska få till det så är det någon som har något bra tips så tar jag mycket tacksamt emot dom!! :-)
 
Något som jag däremot fått till är ett par julhjärtan.
 Hittade en så julig spets med hjärtan så kunde inte låta bli att sy något med den och vad passar då bättre om inte ett par julhjärtan :-)
 
Ha en riktigt fin vecka!
Ses snart!
Kram
 

13 kommentarer:

Herr Nilssons Fru sa...

Ja jösses, jag har aldrig varit någon vän av nål och tråd, symaskiner odyl men lampskärmar lärde jag mig att sy och de sydde jag i massupplaga..nästan, jag sydde till hela mitt egna hus och mor o fars o på beställning. De gick som en dans, så länge jag tyckte de var kul. Mor har sparat en del av sina de e kul, själv har jag inte en enda kvar. Tror jag sålde de flesta på loppis.

Sy lampskärmar, ja då virar man band runt stommen, har tyg som man kan sträcka bra som man sträcker med nålar och sedan syr fast i banden. Undrar om de fortarande finns kurser i sånt:) Hoppas du kommer på något fint att göra med din lampa. Jag har inget sytt de senaste 20 åren:)

Kramiz

Änglarum sa...

Hej! du kommer säkert på något bra ;) jag är inget vidare på att sy...dina juliga hjärtan är jätte söta <3 kram Jessica

"Hemmet är min vrå" sa...

Hej jag har en liknande lampa, tog bort den gamla lampkjolen, sen hittade jag på en lite större virkad duk i vitt, klippte hål i mitten och vips fick jag en ny fin lampa. Du kan hitta dukar på loppisar. Lycka till kram Mimmi

Skaparglädje sa...

För många år sedan gick jag på kurs och lärde mig sy lampskärmar. Man virar bommullsband hårt, hårt runt hela stommen, nålar fast fodret, på en "ruta" i taget tätt, tätt med nålar och sedan syr, klipper. Om du vill kan jag titta om jag har min bok kvar om hur man gör: Jag kan skicka den till dig i så fall.
Kram!

Huset nummer tio sa...

Åh vilken vacker lampstomme, tror du kommer kunna förvandla den till något ännu mer fantastiskt;)

Önskar dig en härlig dag
Kram
Annie

Nyanser av vitt sa...

Så fina hjärtan. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med tips om lampan. Är usel på att sy :O)
Kram Agneta

LissasVita sa...

Den gamla mormorslampan...min mor och jag sydde exakt sådana lampor för 25 -30 år sedan...men de känns ju passe...Jag tror jag hade klippt en rak lång remsa,dubbelt så lång som omkretsen på lampan,minst...Sy ihop den till en ring och sedan kanal för gummiband i båda sidor så du kan trä detta fodral på lampan. Blir en rynkig skärm med en vågig kant efter stommens nedankant. Linne tyget är ju kraftigt ? släpper inte genom ljus så bra,kanske inte gör nåt? Om man vill piffa till tror jag att jag hängt ett skirt ,spetsaktigt tyg löst hängande utan på lite "slarvigt" med bara en kanal uppe så det fick hänga "löst" och kanske inte jämnt i nederkanten heller...Kramen Lisbeth

Marie maräng sa...

Så söta hjärtan du gjort!
Jag håller också på att fundera över hur jag ska göra med en lampskärm... min är dok rakare i formen.

Du hittar nog en bra lösning ;)

Lycka till!
Kram Marie

Eva Ahlström sa...

HejAnneli! Kul att du tittade in på min blogg! Kul med en gammal lampskärm som även påminner dig om din Mormor.Jag hade rivit linnet i ca 5 cm långa remsor och vikt det dubbelt på ovansidan av skärmen och knytit och sen knytit nertill också och låtit resten eller en bit hänga ner som en frans och upprepat till hela skärmen var täckt. Kanske sy fast lite pärlor och så också.. Hoppas du fattar hur jag menar. Ha en trevlig kväll! Eva

Rosa i huset i vitt sa...

Du kan riva eller klippa remsor av tyget och knyta fast på skärmen..
jag gjorde en liten lampskärm så

ha en bra kväll
kram Rosa

Härliga Livet sa...

Hej!
Min ide är precis som Rosas.
Ha en härlig dag.
Kram Pernilla

Titti sa...

Så fina julhjärtan du har gjort. Önskar dig en fortsatt fin dag. Kram Titti

Lillstugan Loppis sa...

Hej! en härlig blogg du har! har hittat hit genom gemensam "bekant" här i blogglandia. Och jag gillar dina hjärtan starkt! tänk att fast vi är många pysslare därute i vårt avlånga land, så blir det inte lika vart man än vänder sig.. blir genast en "jagvillha" känsla när man ser dom. Ha en underbar torsdag! mvh. Mia